Jag har en förkärlek för potatisplättar – plättar som man gör av överbliven potatismos.
Nu hade jag lite vegansk potatismos över, och jag tänkte mig testa att göra veganska potatisplättar. I vanliga potatisplättar tar man ju något ägg och mjöl och blandar i. Jag blandade i lite soyamjölk och lite vetemjöl. Det funkade ganska bra.
Recept:
Överbliven potatismos
En skvätt soyamjölk: till 4dl potatismos räcker det nog med ½-1dl
Vetemjöl – ungefär lika mycket som mjölken.
Sen lägger man i plättar av önskad storlek i en stekpanna och steker någon minut på varje sida.
Till detta brynde jag lite sockerbönor och serverade med lingonsylt (min favorit). Det kanske blev lite konstigt med bönor till. Man kan testa att ta soyakorv istället. Till vanliga potatisplättar brukade vi äta stekt falukorv eller bacon/fläsk.
Vet inte om det blev en måltid med fullvärdigt protein, men snabbt och gott blev det.
En behöver inte så mkt protein faktiskt, du kan matcha din kroppsvikt med antal gram, fast det blir ändå lite för mycket. T ex jag väger 55 kg och siktar på 40 g protein per dag. Det är det lätt att komma upp i. 100 g pasta t ex ger kring 11 g protein, sen sojamjölk, bröd, sojayoghurt, pålägg etc och då har vi inte ens kommit in på proteinbomber som nötter, baljväxter, tofu och sojaprotein. Inte varje måltid måste innehålla en rik proteinkälla, du kan kompensera vid ett annat mål. Lycka till!
/ Maria aka Vegankocken