Piroger

Efter att ha inspirerats av receptet på säsongsmat (http://säsongsmat.nu/ssm/Recept:Tofufyllda_piroger) tänkte jag att det kunde vara kul att testa att göra egna piroger.

Smördeg:

8 dl  vetemjöl
500 g mjölkfritt margarin
2 dl vatten
1 ½ tsk salt
Fyllning:
200 g tofu
2 st gul lök

5 klyftor vitlök

2 morötter

3 stjälkar stjälkselleri

1 burk krossade tomater

150 g oljestekt svamp

3 dl vatten
½ dl  olivolja
1 ½ grönsaksbuljongtärning
2 tsk rosmarin

2 tsk oregano

3 tsk timjan

1 msk äppelcidervinäger
1 – 2 tsk socker
salt
svartpeppar

Jag gjorde så här: Jag gjorde “smör”-degen dagen innan och lät den ligga i kylen hela dagen. Jag hackade löken, vitlöken, sellerin och moroten. Som man ser på bilderna så hade jag hackat löken i förväg.

P1020072

Sedan fräste jag löken och vitlöken i några minuter och lade sedan till sellerin och moroten.

P1020073

Därefter hällde jag på tomaterna, svampen, grönsaksbuljongen, vatten och kryddorna, samt av misstag äppelcidervinägern (Den skulle egentligen inte adderas förrän man lade till tofun).

P1020074

Sedan lät jag det sjuda i 30 minuter. När den hade sjudit i 15 min började jag fräsa tofun, som jag lät fräsa i 15 min. Sedan lade jag till tofun i resten av fyllningen och lät det sjuda 10 minuter till. Under tiden kavlade jag ut “smör”-degen till ovala former. P1020075

Jag satte ugnen på 225 grader och lade fyllning i pirogerna och vek upp kanterna lite. Sedan penslade jag med havremjölk.

P1020076

Jag gräddade pirogerna i 15 minuter.

P1020077

Resultatet:

P1020078

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *