Princesstårta

Dags att fixa fredagsfika till jobbet. Tänkte att jag kunde testa göra princesstårta och öva kavling och utrullning av marsipan.

Jag började med en vanlig vegansk sockerkaka, men jag skippade grädden, och använde 1 dl potatismjöl i smeten också.

Recept:

4 dl vetemjöl

2 socker

1  dl potatismjöl

2 ½ tsk bakpulver

4 msk matolja

3 ½ dl mjölk.

Blanda de torra ingredienserna och rör i fett och mjölk. Häll i en brödad form och grädda 25-30 min i 175 graders ugnsvärme.

Sedan lät jag tårtbotten kallna. Jag delade upp den i tre delar. Första delen:

P1020101

Andra delen:

P1020102

Till första fyllningen använde jag hemgjord jordgubbssylt:

P1020105

Till andra fyllningen använde jag hemgjord vaniljkräm.    P1020106

På med havregrädde (ungefär 3 dl).

P1020107

Och så marsipanen. Jag färgade den först genom att jobba in ungefär 2 tsk grön karamellfärg i 250 g marsipan.

P1020103

Sedan kavlade jag ut den och rullade upp på kaveln. Detta gjorde jag innan jag monterade ihop tårtan, och då klibbade den ihop på kaveln. Så jag fick göra om. Men resultatet blev ganska bra ändå tycker jag. Man kan se att jag använt florsocker för att det inte ska fästa i bakbordet när man kavlar ut.

P1020108

Pastasallad med broccoli

Inspiration hittade jag här: http://www.zeta.nu/recept/pasta-1042/vegetarisk-pasta/pastasallad-med-broccoli-tomat-och-pesto

Jag struntade i cocktailtomater och hade soltorkade istället. Dessutom hade jag i purjolök också. Jag gjorde även egen pesto istället för köpt (den köpta brukar innehålla parmesanost, och det brukar jag undvika).

Recept.

2-3 msk olivolja

2 vitlöksklyftor

1 dl färsk basilika

2 msk pinjenötter.

Mixa ihop alla ingredienser.