Tips om en intressant artikel

Helgen har passerat, och jag har egentligen bara gjort gamla recept. I lördags gjorde jag i och för sig en svampstuvning på egenplockad svamp som jag fått med mig hem efter en svampkurs. Men jag har inte riktigt koll på proportionerna sojamjölk och mjöl, så jag skriver inget recept. Till det åt jag klyftpotatis, morötter och lök gratinerad i ugn.

Jag tänkte mest tipsa om en intressant artikel i lördagens HD.

http://hd.se/mer/2013/09/28/manga-sanningar-om-kottet/

Piroger

Efter att ha inspirerats av receptet på säsongsmat (http://säsongsmat.nu/ssm/Recept:Tofufyllda_piroger) tänkte jag att det kunde vara kul att testa att göra egna piroger.

Smördeg:

8 dl  vetemjöl
500 g mjölkfritt margarin
2 dl vatten
1 ½ tsk salt
Fyllning:
200 g tofu
2 st gul lök

5 klyftor vitlök

2 morötter

3 stjälkar stjälkselleri

1 burk krossade tomater

150 g oljestekt svamp

3 dl vatten
½ dl  olivolja
1 ½ grönsaksbuljongtärning
2 tsk rosmarin

2 tsk oregano

3 tsk timjan

1 msk äppelcidervinäger
1 – 2 tsk socker
salt
svartpeppar

Jag gjorde så här: Jag gjorde “smör”-degen dagen innan och lät den ligga i kylen hela dagen. Jag hackade löken, vitlöken, sellerin och moroten. Som man ser på bilderna så hade jag hackat löken i förväg.

P1020072

Sedan fräste jag löken och vitlöken i några minuter och lade sedan till sellerin och moroten.

P1020073

Därefter hällde jag på tomaterna, svampen, grönsaksbuljongen, vatten och kryddorna, samt av misstag äppelcidervinägern (Den skulle egentligen inte adderas förrän man lade till tofun).

P1020074

Sedan lät jag det sjuda i 30 minuter. När den hade sjudit i 15 min började jag fräsa tofun, som jag lät fräsa i 15 min. Sedan lade jag till tofun i resten av fyllningen och lät det sjuda 10 minuter till. Under tiden kavlade jag ut “smör”-degen till ovala former. P1020075

Jag satte ugnen på 225 grader och lade fyllning i pirogerna och vek upp kanterna lite. Sedan penslade jag med havremjölk.

P1020076

Jag gräddade pirogerna i 15 minuter.

P1020077

Resultatet:

P1020078

Coca cola-kaka

I helgen var det en kompis som lämnade kvar cola. Jag brukar inte dricka så mycket cola, så jag tänkte att man kanske kunde göra någon kaka med cola i. Jag lät mig inspireras av http://www.kokaihop.se/recept/cocacola-kaka-av-james-martin

Ingredienser:

4 dl mjöl

2 tsk bakpulver

4 msk kakao

3 dl cola

Gör så här: Blanda mjöl, bakpulver och kakao. Med fördel kan man sikta ner kakaon så att det inte blir så mycket klumpar. Sedan blandade jag i colan och rörde det till en jämn smet. Smeten hälldes sedan i en smord och bröad form och gräddades i nedre delen av ugnen på 150 grader i ungefär 30 minuter (tills den var  fast, och en provsticka fick med sig smet tillbaka när man testade).

Resultat: Jag tänkte att det skulle räcka med allt socker som det finns i colan, men det blev inte så sött. Jag kunde ha gjort en glasyr och hällt på också. Jag hade lite vispad havregrädde till istället. Man kunde nog ha lite socker till i smeten.

P1020071

Ännu en variant på pastasallad – med italiensk vinägrett

Jag håller på att testa ganska mycket recept på huvudrättsmat som inte behöver värmas, eftersom det tar sån tid för mig att värma min mat då jag har så stora portioner. Pastasallad funkar ju alltid. Här kommer ännu en variant, där jag har vinägrett istället för hemmagjord pesto.

Ingredienser:

300 g okokt pasta

50 g soltorkade tomater

3 färska tomater

1 purjolök

150-200 g tofu

Vinägrett (recept hämtat från http://www.ica.se/recept/pastasallad-med-rokt-skinka-och-italiensk-vinagrett-712812/):

2 msk rödvinsvinäger

1 dl olivolja

1 msk italiensk salladskrydda (jag hade “provencalska kryddblandning” [sic] istället)

Salt och peppar.

Gör så här: Koka pastan. Skär grönsakerna i önskad storlek. Tärna tofun. Blanda ingredienserna till vinägretten. Skölj den kokade pastan i kallt vatten så den kallnar snabbare. Blanda sedan pastan med vinägretten. Blanda sedan i resten av ingredienserna.

 

Amerikansk äppelkaka

Det är ju säsong för äpplen nu. Vi skulle ha kräftskiva i helgen, så jag tänkte att det kunde passa med en amerikansk äppelkaka. Det är egentligen bara en vanlig sockerkaka med skivade äpplen ovanpå.

Ingredienser:

4 dl vetemjöl

2 dl socker

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

60 g margarin eller 4 msk olja

1 dl soja- eller havregrädde, eller soja eller havremjölk

1 3/4 – 2dl soja eller havremjölk

3-4 små äpplen

kanel

Smält ev. margarin. Rör ihop mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker. Vispa med elvisp ner fett, grädde och mjölk. Vispa någon minut. Häll i en smord bröad form. Skala och skiva äpplen genom att dela dem i fyra delar och sen skiva de i mindre “halvmånar”. Placera ut äpplena i ett mönster och häll på lite kanel om du gillar det. Grädda i 175 graders ugnsvärme i 25-30 minuter.

Jag lyxade till det och gjorde vaniljsås som vi hade till.

Recept till vanilsåsen:

2 dl sojamjölk

1 dl sojagrädde

1-1½ msk socker (beroende på smak och på hur söt sojamjölken är =)

1 ½ msk maizenamjöl (3 msk för att göra kräm)

1 msk vaniljsocker eller en vaniljstång.

Vispa samman kall mjölk, socker och maizenamjöl i en kastrull. Tillsätt ev vaniljstång som du skrapat ut fröna ur (de ska också adderas till såsen). Låt koka upp sakta under omrörning (eller i alla fall passa den så den inte skär sig). Tillsätt sojagrädde under omrörning och låt svalna. Ta ut ev vaniljstång. Jag brukar lyxa till den extra genom att vispa 1 dl sojagrädde och blanda i den i vaniljsåsen när den kallnat.

P1020069

Inte veganska, inte ens vegetariska kakor

Hej!

Det var en på jobbet som nämnde att röd hushållsfärg inte var veganskt för ganska längesen. Jag har inte tagit mig tid att kolla upp det förrän nu. Och det stämde. Det som brukar användas som röd färgsättning kallas karmin och har nummer E120.

Det betyder att tårtan som jag gjorde på nyår och min födelsedag inte var vegansk. Man lär sig alltid nåt nytt. Vad ska jag göra med all färg som jag redan har då? Jag började med att göra en småkaka – brysselkex.

Receptet hittade jag här: http://kryddburken.se/2007/09/13/brysselkex/

Jag använde kokosfett istället för smör. Då smälte jag kokosfettet först och kylde ner det lite innan jag blandade det med de torra ingredienserna. Jag tror jag tog lite mer vetemjöl också. Sen tyckte jag inte att jag hade tid att forma rullar och låta dem stelna så jag gjorde rullar och rullade dem och skar upp direkt när det började stelna till lite.

P1020068

Det känns ju inte helt rätt för mig att äta dem, så jag gav bort dem till en kompis. Jag återkommer med fler röda kakor för att göra slut på den färg jag har.