Efter att ha inspirerats av receptet på säsongsmat (http://säsongsmat.nu/ssm/Recept:Tofufyllda_piroger) tänkte jag att det kunde vara kul att testa att göra egna piroger.
Smördeg:
8 dl vetemjöl
500 g mjölkfritt margarin
2 dl vatten
1 ½ tsk salt
Fyllning:
200 g tofu
2 st gul lök
5 klyftor vitlök
2 morötter
3 stjälkar stjälkselleri
1 burk krossade tomater
150 g oljestekt svamp
3 dl vatten
½ dl olivolja
1 ½ grönsaksbuljongtärning
2 tsk rosmarin
2 tsk oregano
3 tsk timjan
1 msk äppelcidervinäger
1 – 2 tsk socker
salt
svartpeppar
Jag gjorde så här: Jag gjorde “smör”-degen dagen innan och lät den ligga i kylen hela dagen. Jag hackade löken, vitlöken, sellerin och moroten. Som man ser på bilderna så hade jag hackat löken i förväg.
Sedan fräste jag löken och vitlöken i några minuter och lade sedan till sellerin och moroten.
Därefter hällde jag på tomaterna, svampen, grönsaksbuljongen, vatten och kryddorna, samt av misstag äppelcidervinägern (Den skulle egentligen inte adderas förrän man lade till tofun).
Sedan lät jag det sjuda i 30 minuter. När den hade sjudit i 15 min började jag fräsa tofun, som jag lät fräsa i 15 min. Sedan lade jag till tofun i resten av fyllningen och lät det sjuda 10 minuter till. Under tiden kavlade jag ut “smör”-degen till ovala former.
Jag satte ugnen på 225 grader och lade fyllning i pirogerna och vek upp kanterna lite. Sedan penslade jag med havremjölk.
Jag gräddade pirogerna i 15 minuter.
Resultatet: