Helgens bak:Wienerbröd

Så var det dags att testa att baka veganska wienerbröd. Jag har testat det tidigare när jag inte bakade veganskt, och då tyckte jag inte att resultatet var så bra.

Receptet hittade jag här:http://veganen.blogspot.se/2011/09/veganska-wienerbrod.html#!/2011/09/veganska-wienerbrod.html

Jag gjorde 1½ sats eftersom jag hade torrjäst motsvarande 50g jäst. En annan sak jag ändrade var att jag använde ca 75g mandelmassa blandat med ½dl sojamjölk till fyllning. Jag garnerade med glasyr gjord på 1dl florsocker och 2½ tsk vatten också.

Jag kavlade ut degen på smörgåspapper på köksbordet för att jag inte har något bakbord. Det gällde att ha ganska bra med mjöl så degen inte satte sig. Det var ganska svårt att hyvla ut margarinet, så jag fick mest bre ut det.

Resultatet:

P1020067

Jag tycker att jag lyckades bra, det blev mer likt köpta wienerbröd än tidigare försök. Jag kunde nog tagit lite mindre sojamjölk i min fyllning så det hade blivit lite mindre rinnigt.

 

Hemodlade bönor, purjolök och blomkål

Jag fick lite hemodlade rosenbönor av en kompis som jag tänkte kunde passa till en liten “wok” med teriyaki- och hoisin-sås.

Ingredienser (3 port till mig, antagligen 5-6 för vanliga människor)

400-500 gram rosenbönor

1 blomkålshuvud

1 stor purjolök

2 dl teriyakisås

1½ dl hoisinsås

Jag började med att skära upp blomkålen och fräsa under lock i 10-15 minuter tills blomkålen började mjukna.

P1020062

Under tiden skivade och delade jag purjolöken och rosenbönorna.

P1020063P1020065

Sedan lade jag i purjolöken och rosenbönorna och lät det fräsa någon minut.

P1020064

Därefter hällde jag på såserna och lät det puttra ihop. Till detta serverade jag 750g risnudlar.

P1020066

 

Veggi stroganoff

Hej!

Nu har ju hela semestern gått och jag har inte bloggat en enda gång. Här kommer ett recept som jag gjorde under semestern.

Jag köpte en produkt i min matbutik för ett tag sedan, som jag ännu inte hade hunnit testa.

P1020042

Ingredienser:

1 paket veggi-sojastrimlor

2-3 gula salladslökar

2 rivna morötter

1 – 2 dl matlagningssojagrädde

1 grönsaksbuljongtärning

2-3 msk tomatpuré

Gör så här:

Tillred veggiestrimlorna enligt instruktionerna på paketet.

P1020044

Hacka löken och låt den fräsa någon minut.

P1020043

Lägg i veggiestrimlorna och låt fräsa någon minut. Häll sedan på morötterna, grädden, en buljongtärning och tomatpuré och blanda ihop allting. Låt allt koka ihop någon minut.

Servera med ris (eller något annat t ex bulgur eller matvete kanske) och kanske en sallad.

P1020045