Biryani

Jag har ju börjat intressera mig för asiatisk mat som jag nog nämnt i tidigare inlägg här i bloggen. Denna helgen hittade jag ett indiskt recept som jag testade. Receptet hittade jag här: http://lagaindiskmat.se/biryani-indiskt-ris-med-saffran-och-cashewnotter/

Jag skippade dock ärterna och hade i 6 dl avioriris istället för basmati. Därför ökade jag vattenmängden till 12 dl också. Jag hade bara hela koriander och anis också. Borde köpa malen, eller en mortel så man kan mortla ner det.

P1010924

En helt vanlig torsdag – Tårtdags

Det bjöds på tårta idag på jobbet. Men den var ju inte vegan så jag fick använda all min viljestyrka för att inte ta någon bit utan nöja mig med min kanelbulle. Men jag kunde lugna mig med att jag kunde baka en tårta hemma istället. Sagt och gjort, jag såg tidigare i veckan ett recept på hd (http://hd.se/mat/2012/06/15/sommartarta-med-rabarber-flader/) som jag tyckte såg intressant ut. Det fick ju såklart anpassas för min kost. Här följer ett recept:

Tårtbotten: 

4 dl vetemjöl

150 g mjölkfritt margarin

1 dl strösocker

50 g mandelflarn (Jag använde mandelspån, vet inte riktigt vad de menar, menar de kakorna?)

Fyllning:

350 g rabarber

2 dl vatten

1,5 msk potatismjöl

25 g smör 

1,5 dl strösocker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 dl vegansk vispgrädde

1 tsk malen kardemumma

Kräm:

1 pkt kylskåpskall vaniljvisp, à 2 1/2 dl

Garnering: 

Jordgubbar

Jag gjorde så här: Jag blandade ingredienserna till pajskalet med händerna och ställde in den i kylen i 10 min. Sen kavlade jag ut den så gott jag kunde, men det föll sönder så jag tryckte ut det i en smord springform istället. Sedan ställde jag in den i kylen och började med fyllningen. Jag gjorde en raberberkräm på rabarbern, vattnet och potatismjölet. Koka upp vatten och en halv dl socker, lägg i rabarbern och koka 4-5 min, tillsätt sedan potatismjölet blandat med lite vatten i en tunn stråle. Värm sedan på det tills första bubblan syns, då är den färdig. Sedan smälte jag ner 25g mjölkfritt margarin i detta. Under tiden blandade jag mjöl, bakpulver, resten av sockret, grädde och kardemumma. Sedan blandade jag krämen och mjölblandningen.

Nu gräddade jag kakan på 175 grader i ungefär 45 minuter och lät den sedan svalna.

Sedan vispade jag ihop en vegansk vaniljvisp som jag hällde på kakan när den hade svalnat och jag garnerade med delade jordgubbar.

Omdöme kommer inte förrän imorgon, då jag ska smaka den.

P1010923

Edit: Här kommer omdömet. Jag tycker att det blev gott. Lite annorlunda andra tårtor.

Linssoppa på gröna linser

Jag har kanske inte nämnt min linssoppa på röda linser. Det blir ju lite enformigt att bara laga på röda linser så jag letade efter en med gröna linser och hittade denna: https://www.coop.se/Recept–mat/Recept/s/soppa-med-groena-linser/

Jag hade inga paprikor hemma, och de är ju ändå inte i säsong, så jag skippade dem.

Omdöme: Jag tycker det blev väldigt gott, grädden sätter pricken över i-et.

P1010922