Bönbiffar till grillning

Jag har ju skrivit om att jag grillat polenta tidigare. Jag kan ju inte bara ha ett alternativ när det vankas grillning, så jag letade upp ett recept på bönbiffar. Receptet hittade jag här: (http://vegetarbloggen.com/2011/07/06/kraftige-burgere/).

Jag använde dock istället kidneybönor i mitt recept:

2 dl kokta kidneybönor

1 dl valnötter

½ dl vetemjöl

1 liten schalottenlök

Lite soya

Salt & peppar efter smak

Jag hackade valnötterna grovt och mosade bönorna och blandade ihop dem. Sedan adderade jag resten. Som ni ser snålade jag lite på mjölet så att biffarna skulle hålla ihop bättre. Sedan formade jag två biffar och lät dem stå kallt (i lite mer än 15 min). Dessa grillades sedan några minuter på var sida.

Jag tycker att de höll ihop bra och smakade bra.

 

 

Att leva etiskt fullt ut – del 1 av ?

En anledning till att jag försöker vara vegan är ju att det inte är etiskt riktigt att hålla djur som slavar och ta deras mjölk, döda deras barn och dem och äta dem. Det finns dock andra saker som också kan vara etiskt tveksamma.

Ett exempel är frukt

Viss frukt odlas och plockas under dåliga förhållanden. Då tänker jag dels på miljöpåverkan; att man skövlar regnskog för bananplantager t ex. En fråga som är viktigare ur ett etiskt perspektiv är att de som arbetar på plantagerna ofta behandlas illa.

Jag har ju försökt ändra min kost till att passa säsong. Nu så listas inga frukter på säsongsmat.nu, så jag får erkänna att jag fuskar just nu. Men jag brukar bara köpa svenska äpplen, de borde vara de minst dåliga att köpa just nu. En sak som jag då slutat köpa är bananer. Nån gång har jag ändå köpt banan, men då köper jag endast fair trade-bananer. De borde vara ok. På jobbet blir vi ju bjudna på en frukt om dagen, där väljer jag oftast apelsin. Jag tror och hoppas att apelsinerna är odlade inom EU som borde ha hyfsade regler för arbetare och miljö. Ibland när de har “övermogen” banan så kan jag ta en sån, även om den inte är fair trade. Borde kanske höra mig för om de inte kan gå över till fair trade-bananer.

Socker

Man kanske inte tänker på att socker kan odlas oetiskt. Det strösocker som vi köper i Sverige kommer ju i regel från sockerbetor, så jag räknar med att det är ok. Det är mer när man köper halvfabrikat. De billigaste kakorna kanske innehåller socker som är inköpt från plantager i Afrika där företag har drivit bort urbefolkningen. Har för mig jag hörde något reportage på p1 om detta för ett tag sen.

Thaigryta med rotfrukter

Jag har ju testat att göra asiatisk mat med rotfrukter förr,  men tyckte inte det blev så klockrent. Här är ett nytt försök.

Ingredienser:

2 Morötter

½ Kålrot

½ Rotselleri

1 Palsternacka

1 Purjolök

150 g Sugar snaps

3 st Ake Thai soppbaser (3x400ml)

200 g Risnudlar

Jag började med att skala och skära rotfrukterna i bitar. Sedan började jag med att fräsa morötter, kålrot och rotselleri i några minuter. Därefter lade jag till palsternackan. Jag sköljde och skivade purjolöken och så sköljde jag sugar snaps-en och lade till dem i grytan. Sedan hällde jag över soppbaserna och lät det börja småkoka. Samtidigt tog jag fram risnudlarna och lade dem i kallt vatten i ca 10 min. Sedan lade jag till dem till grytan också och lät de koka till de blev mjuka (ungefär 5 min).

Jag tycker resultatet blev ganska bra. Grytbaserna gör det mesta av jobbet.P1010903

Asiatiskt med säsongsmat i maj

Jag har ju börjat försöka laga mat efter vilka råvaror som är i säsong. Jag har funderat ett tag på om man kan laga någon asiatisk rätt på de råvaror som är i säsong i Sverige just nu. Jag är ju svag för söta rätter, så jag tänkte att man kunde hitta på något med theriyaki- och hoisinsås.

Ingredienser:

1 knippe rädisor

3 morötter

1 purjolök

½ dl theriyakisås

½ dl hoisinsås

Jag började med att skala och skära morötterna. Sedan lade jag dessa i en panna (om man har kanske det passar bättre med en wok-panna) och fräste dem på medelvärme så de skulle mjukna lite. Sen var det dags för rädisorna som jag skar av blasten på och skivade eller skar i klyftor och lade i pannan. Purjolöken sköljde jag och skivade och lade i pannan. Till sist hällde jag på sås efter smak och lät det koka ihop i ungefär 5 min. Till detta serverade jag sedan ris.

Omdöme: Jag tyckte det blev väldigt gott, men så är jag svag för söta såser. Det är nog inte så mycket protein i denna rätten, men jag antar att det skulle funka ganska bra att ha några nötter till. En annan sak jag funderat på är om man inte skulle kunna ha någon form av groddar i wok-blandningen.

Bondkakor – två varianter

Jag är ju barnsligt förtjust i småkakor. En av mina favoriter är bondkakor, som mormor brukade baka. Till jobbets fredagsfika tänkte jag att det kunde vara trevligt att bjuda på detta. Receptet jag har använt hittade jag här (http://www.ica.se/recept/bondkakor-715490/).

Jag har ju skrivit i rubriken att jag gjorde två varianter. Den första gjorde jag med mjölkfritt margarin. Den andra använde jag kokosfett till. Jag smälte kokosfettet och blandade med de andra ingredienserna och formade rullar. Jag märkte sen att det inte funkar så bra att ställa dem i kylen som de som man gör med margarin. Det funkar bättre att skära upp dem direkt i rumsvärme.

Potatisgratäng och bönor

När jag var i Lund hos en bekant för ett tag sen bjöd han på potatisgratäng, vita bönor och ruccolasallad. Jag tyckte det var enkelt och gott, så jag bestämde mig för att göra det själv också.

Ingredienser:

6-8 potatisar

1 gul lök

1 klyfta vitlök

2-3 dl vegansk grädde.

Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Skala och skiva potatisen och löken. Värva sedan potatis och lök. Man kan krydda med lite örtsalt mellan varven också. Pressa i vitlöken mitt i gratängen, eller blanda i den i grädden. Häll på grädden och sätt mitt i ugnen.  Låt sedan gratängen vara inne i ugnen ungefär en timme.

Till detta serverade jag kidneybönor och mache-sallad. Mycket gott blev det.