Places where vegetarian food is scarce

When I moved to Germany, me an my brother went by car. Then we crossed the Ferman Belt with a ferry. There the only vegetarian alternative was pommes frites.

When talking about pommes frites I have discovered that the real Belgian way of making pommes frites uses animal fat to deep fry the potatoes. So it is not guaranteed that pommes frites are vegetarian.

What is happening – no post in a long while

Hello there, my dear readers.

I have been very quiet on this blog lately. I really haven’t been trying out many new food recipes. I have been trying out and modifying my cake recipes, because the cocoa fat available here is not like the one I used to buy in Sweden. Those I have found in my organic grocery store are stored in room temperature. One of them are really solid, the other is a bit amorphous. The amorphous one can be used directly in my biscuits, without being melted.

I actually have found a store where vegan whip cream can be bought. Though it is soya based, so I will only use it in rare cases.

The blog is back!

But I still don’t have that much time to write posts right now. One thing I really miss in Germany is vegan whip cream.

Jaha, då är bloggen tillbaka i etern, men jag har inte tid att skriva så mycket ännu. En sak som jag saknar i Tyskland är vegansk grädde som går att vispa.

This blog is moving (physically)

There have been a bit of scarcity when it comes to posts on this blog lately. I have had a lot to sort out with my moving to a new country and all. Talking about moving, this blog will have to move physically as well, so it may be offline for a while in some weeks.

Det har varit lite tunt med inlägg här på senaste tiden. Jag har haft rätt mycket att ordna med flytten och sånt. När det gäller denna bloggen, så ska den också flytta fysiskt, så den kanske är offline ett tag.

Att göra min diet ännu omständigare

Det är ju allmänt känt att det är bättre att laga mat från grunden istället för att köpa halvfabrikat. Detta praktiserar jag redan i de flesta avseenden. Efter att jag sett en artikel om margarin så har jag även tänkt att detta är något som jag borde sluta använda. Så nu har jag försökt mig på lite recept där man använder olja istället. Jag har inte riktigt lyckats med havrekakor än. Gjorde ett recept med sirap, men jag tycker det smakar väldigt annorlunda. Testade också ett vanligt recept där jag ersatte smöret med olja, men de höll inte riktigt ihop. Får testa något annat, kanske öka temperaturen som man gräddar på. Till pajdegar hittade jag ett recept på (http://www.recepten.se/recept/pajdeg_olja.html), och till smulpaj ett recept här (http://fjaderlek.blogspot.se/2010/07/vegansk-smulpaj.html). Det kan nog gå att begränsa min användning av margarin.

Det kanske är löjligt att inte äta margarin när jag äter andra produkter som kan vara processade, som sojamjölk, tofu, etc. Jag vet ju egentligen inte så mycket om dessa produkter. Det finns mer att sätta sig in i.

En sak till som jag har börjat titta på är att laga mat efter säsong. Information om vad det är säsong på hämtar jag från säsongsmat. Anledningarna till att jag testar detta är dels att frukt och grönsaker som det inte är säsong på alltid smakar lite mindre, och dels att det som det är säsong på ofta inte behöver fraktas så långt. I alla fall det som säsongsmat visar är nog uteslutande råvaror som kan komma från Sverige.

Det är ju inte så mycket som det är säsong på nu i den tidiga våren, så det har blivit ganska mycket pytt på rotsaker (pytt i panna med potatis, lök, palsternacka, rotselleri och morot), och en del borstj.

Frågan är om jag kan göra min diet ännu omständigare?

Hinder för en full vegansk kost

För cirka en månad sedan fick jag tag i en liten brochyr om veganism när jag var på skidresa i Österrike. Den senaste månaden har jag läst igenom den medan jag har ätit. En anledning att äta veganskt, som jag inte hade funderat så mycket på innan är att det är sunt, och detta gicks igenom ganska grundligt i den brochyren. Nu är jag inne på att gå över till helt vegansk kost (alltså inte min omvända köttfria måndag, dvs kött en gång i veckan). Dock har jag fortfarande lite kött kvar i frysen.

Så, vad är det som hindrar mig mest att äta helt veganskt.

  1. Jo, jag tänker ju på miljön mycket, och att slänga mat är något som jag verkligen avskyr. Så, när mina kompisar ville slänga överblivet köttpållägg från skidresan tog jag med det hem.
  2. När jag blir bjuden på kakor och andra bakverk har jag svårt att säga nej. Jag älskar verkligen kakor. Men det handlar kanske mest om karaktär. Jag har ju lyckats hålla mig från påskgodiset på jobbet även när alla andra går och plockar.
  3. Att inte vara så omständig när jag blir bjuden på mat. Nu till påskbordet så åt jag bara veganskt, jag hade med mig en del mat. Mamma tycker jag är omständig och är orolig att jag inte ska få i mig tillräckligt med protein. Jag tror hon är lite orolig att jag inte gillar hennes mat, men det stämmer inte alls, hon lagar god mat.
  4. När man går ut och äter. Jag är inte ute och äter så ofta. Har varit på Bishops mest på senaste tiden, och de verkar bara ha vegetariskt. Det är bättre än inget, men jag vill inte vara så jobbig så jag ber dem utesluta grädde, som kanske är viktigt i den rätten de lagar.

Av dessa fyra är det egentligen bara det första som håller. Det andra handlar bara om hur mycket man planerar. Om de inte har vegansk mat på något ställe får man väl nöja sig med potatis. Eller beställa det vegetariska. Jag kan ju inte peta bort något från tallriken, med tanke på mitt miljöengagemang (men kanske mest för att jag äter mycket). Jag undrar hur de skulle se på om jag bara beställer pomes frites och har med mig någon bön-mix som jag äter kall.

 

Veckans experiment

Så, då har man varit borta på skidsemester och bloggläsarna är svältfödda.

Jag tänkte testa att göra asiatisk mat med rotfrukter. Jag använde rotselleri, morötter, palsternacka, purjolök och rödlök. Jag började med att tärna rotsellerin i stora bitar. Fortsatte sedan med palsternackan och morötterna i mindre bitar. Sedan började jag steka dem på medelvärme en ganska lång stund. Jag kryddade med curry och spiskummin. Sedan hällde jag på hoisin- och teriyakisås. Under tiden skar jag upp purjolöken och rödlöken och tillsatte och lät steka i ungefär 5 min. Till detta serverade jag risnudlar.

Det blev inte en perfekt hit, tur att det bara är jag som äter den ;). Får kolla upp lite mer vilka kryddor man kan krydda rotsaker med för bättre resultat nästa gång.

Pastasallad

Då var det söndag, och som vanligt blev det mat till början av veckan. Jag brukar tycka att det är mycket folk som värmer i början av veckan, så det är ganska smidigt att ha kall mat då. Så det blev pastasallad. Receptet hittade jag här: http://danicasdaily.com/vegan-pasta-salad

Mina egna ändringar var att jag skippade squash, zuccini, morot, gurka, sugar snaps och ärtor (och jag glömde rödlök). Sen hade jag soltorkade tomater istället för cocktailtomater. Jag hade också purjolök i.

Dressingen blev riktigt fin och lyfte hela salladen så den blev god. Jag lät inte den vila två timmar som det står i receptet, så det kanske blir ännu godare imorgon på jobbet.

Mazariner

Vad gör man för att belöna sig när man tvättat en kväll? Jag gjorde mazariner 😀

Receptet hittade jag på: http://vegetariskt.ifokus.se/discussions/4d715143b9cb462227062ffe-aggfri-mazarin

Mina egna ändringar:

Jag tyckte det blev för blöt deg, så jag tog mer mjöl. Sen skållade jag och malde mandel för hand istället för att använda mandelmassa. Det var nog en 100-120g mandel jag använde, sen några matskedar socker. Jag tror det blir mindre socker än att ta mandelmassa. Jag använde pappformar, och då behövde man kavla ut degen för att kunna få det upp på kanterna effektivt. Trots att jag sparade lite socker genom att skippa mandelmassan tycker jag att de blev riktigt söta och fina.

 

Helgens bak – kokostoppar

Det blev ingen skridskoåkning idag, på grund av väderomslaget. Så då hade jag tid att göra kokostoppar istället. Jag följde receptet på http://vegania.net/kakor.html#koktopp

Mina blev inte så proffsiga och höga, de flöt ut lite. Jag körde det tredje alternativet med sojagrädde, och jag tog i lite till för jag tyckte inte smeten klibbade ihop ordentligt. Det var kanske därför de flöt ut.

Goda var de iaf. Om man vill ha chocklad i botten på en dubbel sats ska man nog smälta 100g choklad. Jag snålade lite, så det var bara en del som fick chokladbotten.